11 Septembrie 2023Sursa: IPJ Vrancea

CONTINUĂ ACȚIUNILE POLIȚIȘTILOR PENTRU SIGURANȚA COMUNITĂȚII

Astfel, în perioada celor trei zile, 8-10 septembrie a.c., polițiștii și jandarmii au desfășurat acțiuni pentru prevenirea și descurajarea faptelor comise cu violență, a situațiilor de risc și pentru combaterea consumului de droguri. În cele trei zile de weekend, polițiștii au intervenit la peste 180 de apeluri prin SNUAU 112. 

 

Acțiunile desfășurate au fost menite să identifice și să abordeze în mod eficient orice potențială amenințare pentru siguranța societății, asigurându-se un climat de ordine și siguranță publică, dar și creșterea gradului de disciplină în segmentul rutier. Au fost organizate filtre rutiere în municipiul Focșani dar și în localitățile Homocea, Vidra, Vulturu, Mărășești, Nănești, Gugești, Panciu iar la limita cu județele Buzău, Bacău, Brăila, Galași și Covasna s-a acționat în sistem cascadă pentru combaterea încălcării regimului legal de viteză.

 

În cadrul acțiunilor cetățenii au fost informați cu privire la riscurile consumului de droguri și consecințele unui comportament agresiv și controlate autovehiculele oprite.

Astfel, conducătorilor auto le-au fost aduse la cunoștință modificările legislative în materie penală (*Legea Anastasia*) respectiv, în cazul conducătorului auto aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei acesta va fi condamnat la închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

 

Polițiștii rutieri au acționat cu efective mărite la finalul acestei săptămâni, pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere.

 

Scopul acțiunilor a fost acela de preveni și de a identifica și extrage din trafic acele persoane care prin inconștiență sau nepăsare, se urcă la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor.

 

Pe parcursul întregii săptămâni au fost controlate peste 3000 de vehicule, fiind testați 784 de șoferi cu aparatul etilotest și 26 șoferi cu aparatul drugtest.

 

Pentru neregulile constatate au fost constatate 6 infracțiuni la regimul rutier, aplicate sancțiuni contravenționale conform O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, reținute 65 de permise de conducere (37 pentru depășirea limitei legale de viteză și 5 pentru consum de alcool) și retrase 23 certificate de înmatriculare.

 

Exemple:

 

Sâmbătă, 9 septembrie,  ora 19:45, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Focșani au depistat în trafic, pe Bulevardul Brăilei, din localitate, un autoturism condus de către un bărbat, de 21 de ani, din comuna Suraia, iar în urma efectuării unui test reactiv la Spitalul Județean Vrancea, s-a constatat faptul că acesta se afla sub influența substanțelor psihoactive, respectiv THC – Cannabis.

Bărbatulului i-au fost recoltate mostre biologice în cadrul unei unități medicale, în vederea despistării în organism a substanțelor psihoactive.

Cercetările sunt continuate în carul unui dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

 

Tot sâmbătă, 9 septembrie, ora 20:29, polițiștii Serviciului Rutier au depistat în trafic, pe Drumul Județean 205 L, în comuna Tulnici, un autoturism condus de către un bărbat, de 46 de ani,  din comuna Valea Sării, iar în urma testării cu aparatul etilotest a rezultat valoarea de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe