JUDEȚUL VRANCEA - PREZENTARE GENERALĂ

 
     Prima mentiune documentara despre tinutul Vrancei dateaza din 2 iulie 1431 unde apare denumirea "Varabcha". Tinutul Vrancei poate fi identificat in zona S-E a tarii, la curbura Carpatilor Orientali si reprezinta o veritabila legatura intre cele trei mari provincii istorice: Moldova, Tara Romaneasca si Transilvania.
     Datorita pozitiei sale geografice, judetul Vrancea cuprinde in aria sa toate formele de relief armonios imbinate si ca urmare are un sector agricol bine dezvoltat, podgoriile ocupand atat ca suprafata cat si ca productie locul I pe tara. O alta bogatie inestimabila o constituie relieful montan, cu paduri falnice, care ocupa aproximativ 38% din teritoriul judetului si un bogat fond cinegetic.
     Populatia judetului este de cca. 400000 locuitori, sunt doua municipii: Focsani - resedinta de judet si Adjud, trei orase: Marasesti, Odobesti si Panciu si 67 localitati rurale.
     Relieful Tarii Vrancei este armonios împartit, de la masive muntoase cu înaltimi de pâna la 1.783 m, pâna la o câmpie întinsa între cursurile râurilor Siret, Trotus si Râmnic. O particularitate a judetului este reprezentata de faptul ca se afla într-o puternica zona seismica unde se produc destul de des cutremure de mare adâncime, iar în localitatea Vrîncioaia se gaseste cel mai modern centru seismologic din tara.
     Specificitatea si frumusetea naturii, obiectivele de cultura materiala si spirituala existente în judet se constituie în interesate si utile zone turistice de agrement, odihna si tratament, fapt ce a determinat dezvoltarea în ultimii ani a agroturismului , în special în zona Muntilor Vrancei –Lepsa, Soveja, Nereju, Paltin, etc.
     Vrancea este cunoscuta prin traditii si obiceiuri precum si prin lupta pentru libertate si unitate nationala dusa de locuitorii acestor meleaguri. Aproape la fiecare pas îti apar în fata elemente care amintesc despre Actul Unirii de la 1859, bine reprezentat si în cadrul Sectiei Unirii de la Muzeul de Istorie din municipiul Focsani.
     În memoria celor care au luptat în Razboiul de Independenta au fost ridicate monumente la Paunesti, Vîrtescoiu si municipiul Focsani, multe strazi purtând numele eroilor de atunci. De asemenea în amintirea primului razboi mondial au fost construite mausoleele de la Marasesti, Marasti, Soveja, Focsani iar în localitatile Muncelu si Haret au fost ridicate doua monumente dedicate eroinelor Ecaterina Teodoroiu si Mariuca Zaharia. De remarcat este si Monumentul Victoriei de la intersectia de drumuri de la Tisita.