04 Iulie 2023Sursa: IPJ Vrancea

Campanie pentru prevenirea cyberbullyingului, conștientizarea riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește infracțiunea de violare a vieții private

 

             Primele activități în cadrul Campaniei Naționale de Prevenire a Cyberbullyingului, desfășurate de către polițiștii Biroului Siguranță Școlară din Vrancea

 

În această perioadă, elevii rămân adesea nesupravegheați, deoarece părinții continuă să aibă responsabilități profesionale, ceea ce crește riscul de delincvență juvenilă și victimizare a minorilor.

 

Vacanța reprezintă un moment în care elevii se bucură de activități recreative, își caută noi experiențe și petrec o mare parte din timpul lor online.

 

Cu toate acestea, alături de numeroasele avantaje pe care internetul le-a adus în viața noastră, nu putem ignora factorii de risc care pot conduce la consecințe grave.

 

Pericolele navigării pe internet sunt bine-cunoscute, afectând atât adulții, cât și copiii și tinerii. Fiecărei persoane îi revine responsabilitatea de a-și proteja datele și viața privată atunci când folosește internetul.

 

Cyberbullyingul reprezintă forma de hărțuire electronică care a luat amploare în ultimii ani. Acest tip de hărțuire cibernetică reprezintă un act agresiv, manifestat în mod intenționat de către un grup sau o persoană, folosind mijloacele tehnologice, această agresiune realizându-se în mod repetat și de-a lungul timpului împotriva unei victime care nu se poate apăra cu ușurință.

 

Direcția Siguranță Școlară a inițiat Campania pentru prevenirea cyberbullyingului, conștientizarea riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor

 

în ceea ce privește infracțiunea de violarea vieții private, care va fi implementată la nivel național, iar la nivel local va fi pusă în aplicare de către

Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, prin Biroul Siguranță Școlară, în perioada 01 iulie - 31 august 2023.

 

Campania are drept scop creșterea gradului de conștientizare a riscurilor și consecințelor asociate fenomenului de cyberbullying și a infracțiunii de violare a vieții private care se manifestă în rândul elevilor, pe perioada vacanței de vară.

Astfel, elevii vor fi informați în cadrul activităților pentru conștientizarea consecințelor (fizice, psihologice, juridice, etc.) faptelor circumscrise cyberbullyingului și ale infracțiunii de violare a vieții private.

 

Partenerii campaniei  implementate de către Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea –Biroul Siguranța Școlară sunt Inspectoratul Școlar Vrancea, Direcția de Sport Vrancea, prin Compartimentul de tineret și Consiliul Național al Elevilor – prin reprezentanții de la nivel teritorial.

 

Pentru lansarea campaniei, în acest sfârșit de săptămână au avut loc primele activități de informare a tinerilor și părinților acestora, în Parcul ”Nicolae Bălcescu” din municipiul Focșani, într-o zonă de agrement și în mediul rural, la festivalul din comuna Bârșești.

 

Polițiștii au oferit informațiile și instrumentele necesare pentru a se proteja în mediul online și pentru a se bucura de o experiență digitală pozitivă. Au discutat despre cyberbullying, despre cum să identifice și să răspundă la situații de violare a vieții private și despre importanța unei utilizări responsabile a internetului. Totodată, celor peste 450 de participanți informațiile le-au fost diseminate și prin intermediul unor flyere.

 

Elevii au participat activ la discuții, au pus întrebări și și-au împărtășit experiențele personale.

 

La activități au participat polițiști de la Prevenirea Criminalității și de la ordine publică, cât și specialiștii Agenției Naționale Antidrog cu recomandări menite să combată consumul de substanțe interzise precum și faptele cu violență.

 

Mulțumim partenerilor pentru deschiderea și sprijinul lor în organizarea acestor activități importante. Vom continua să desfășurăm astfel de acțiuni în cât mai multe zone de agrement, parcuri, festivaluri, deoarece educația și informarea reprezintă cele mai bune metode de prevenție.