14 Iunie 2023Sursa: IPJ Vrancea

ACTIVITĂȚI DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTI ÎN CADRUL CAMPANIEI NAȚIONALE „BRIGHT SKY”

 

             Astăzi, 13 iunie, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a  Criminalității și cei de la Poliția Municipiului Focșani au desfășurat activități în cadrul campaniei naționale de prevenire a violenței domestice ”Bright Sky”. Acțiunea desfășurată în Piața Moldovei din municipiul Focșani a fost destinată informării și conștientizării victimelor violenței domestice, cu privire la sprijinul specializat oferit de aplicația Bright Sky.

 

Astfel polițiștii au oferit sfaturi utile în ceea ce privește violența domestică precum și modalitățile prin care poate fi sesizată dar și măsurile ce pot fi întreprinse de autorități în sprijinul victimelor. Totodată au fost distribuite broșuri și afișe referitoare la aplicația gratuită Bright Sky.

 

Violența domestică nu se referă doar la violență între soți, sau foști soți, ci și la violența între actuali sau foști parteneri indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.

Ordinul de protecție provizoriu poate fi emis direct de polițist având un caracter executoriu fără termen și fără somație și o valabilitate de cinci zile. În această perioadă victima poate solicita instanței de judecată emiterea unui ordin de protecție care poate avea o durată de până la șase luni. În baza acestui instrument, polițistul poate dispune evacuarea agresorului din locuința, chiar dacă acesta este titularul contractului de proprietate, dar și o serie de alte măsuri precum:

- reintregrarea victimei, și după caz, a copiilor in locuința comuna, după evacuarea agresorului;

- obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de membrii familiei ori fata de reședința;

- obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute!

 

Bright Sky este o aplicație gratuită disponibilă în App Store și Google Play care cuprinde o paletă diversificată de informații, posibilitatea de a stoca probe pentru dovedirea infracțiunilor, o hartă cu servicii de suport, chestionare de evaluare a riscurilor, recomandări pentru siguranța personală și date despre instituții implicate.

 

Realizată în limba română, engleză și maghiară, ea se adresează atât nevoii de informare a victimelor, cât și cunoscuților care vor să ajute sau specialiștilor care lucrează cu astfel de victime și au nevoie de date suplimentare pentru lămurirea unor aspecte ce țin de violența de gen, dat fiind că aplicația nu este utilă doar pentru violența domestică, dar și pentru hărțuire pe stradă, în mediul online sau la locul de muncă, abuz sexual în afara familiei și trafic de persoane.

 

Doar în primele 5 luni ale anului 2023, polițiștii vrânceni au emis 120 de ordine provizorii de protecție. Prin ordinele de protecție provizorii au fost dispuse 200 de măsuri, după cum urmează:

- 55- evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate,

- 4 -reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința comună,

- 106 -obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, astfel cum sunt definiți,

- 35-obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere.

 

Activități pentru prevenirea violenței domestice și mai multe informări despre ordinul de protecție provizoriu pot fi obținute instalând aplicația Bright Sky, aplicație care vine in sprijinul victimelor violentei domestice!