Cele mai renumite metode de înşelăciune sunt “Premiul” şi “Accidentul” mai nou, infractorii vin cu pomană, cumpără cu bancnote false sau pretind a fi procurori sau poliţişti u ţintele preferate ale escrocilor sunt persoanele de la ţară şi în special bătrânii

          Numai în ultimele două zile, două persoane au ajuns victime ale infractorilor care nu contenesc să găsească cele mai ingenioase metode de a înşela, în special persoane în vârstă.

          Este semnalul de alarmă pe care îl trag poliţiştii care au demarat o campanie de conştientizare a pericolelor care îi pândesc pe creduli.

          Marţi, cu puţină vreme înainte de prânz, în jurul orelor 11.30, o femeie de 72 de ani din comuna Obrejiţa a fost victima a doi escroci, cetăţeni de etnie rromă, un bărbat şi o femeie. Cei doi au întrebat-o pe femeie dacă are de vânzare ouă, au căzut de acord după care necunoscuţii i-au dat femeii o bancnotă de 200 lei şi au cerut restul. “Persoana vătămată a intrat în casă, unde a schimbat bancnota în cauză, a ieşit în curte, timp în care, profitând de neatenţia ei, bărbatul a pătruns în locuinţă de unde i-a sustras suma de 550 lei”, a declarat subcomisarul Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea.

          Probabil că aceeaşi autori au ajuns câteva ori mai târziu pe raza comunei Garoafa. “La ora 17.30, poliţiştii din Garoafa au fost sesizati despre faptul că doua persoane necunoscute (un bărbat şi o femeie) s-au prezentat la domiciliul unei femei de 78 ani şi, sub pretextul cumpărării unei cantităţi de băuturi alcoolice, au profitat de neatenţia acesteia şi i-au sustras suma de 1.400 lei.

          În ambele cazuri cercetările sunt continuate în vederea identificării autorilor si recuperarea prejudiciului cauzat”, au mai precizat poliţiştii vrânceni.

          Infractori “deghizaţi” bat la porţile oamenilor cu mai multe motive. Primul lucru pe care îl fac infractorii este cel de a bate la porţile potenţialelor victime. Printre cele mai dese pretexte se numără:

  1. sunt vânzători ambulanţi şi oferă diverse bunuri spre vânzare (pături, articole de îmbrăcăminte etc.)
  2. solicită achiziţionarea unor produse obţinute în gospodăria proprie, în baza unor anunţuri existente la poarta sătenilor (ex.: vânzare băuturi alcoolice, lapte, brânzeturi, ouă etc.)
  3. pretind că sunt reprezentanţi ai unor instituţii publice şi oferă diverse informaţii, ajutoare pentru bătrâni;
  4. solicită schimbarea unei bancnote de valoare mare în bancnote cu valoare mai mică;
  5. alte "poveşti" menite a facilita interacţiunea cu potenţiala victima şi comiterea infracţiunii;

Atenţi, escrocii observă unde vă ţineţi banii!

          Mare atenţie! Aşa cum s-a întâmplat şi în cele două cazuri de înşelăciune de marţi, infractorii au căutat să observe unde sunt ţinuţi banii, după care acţionează prin metode pe care le-au exersat înainte. Astfel, poliţiştii spun că infractorii:

  1. Observă unde îşi ţine banii victima -corp de clădire, camera, locul în cameră, etc;
  2. Distrag atenţia victimei şi, dacă reuşesc, sustrag în acel moment banii. De obicei, infractorii lucrează în grup -în timp ce unul dintre ei discută cu victima, celălalt comite furtul. În alte situaţii, victima este trimisă să aducă diverse bunuri din curte sau casă, furtul fiind săvârşit în acele momente.
  3. Dacă nu reuşesc să comită furtul în acel moment, hoţii se întorc pe timp de zi sau de noapte în încercarea de a-şi finaliza acţiunea infracţională.


           “Infractorii vor face orice pentru a obţine profituri frumoase din activitatea infracţională. Ei vor acţiona acolo unde observă oportunităţi şi unde riscul de a fi prinşi este mai redus. Din acest punct de vedere bătrânii sunt ţintele perfecte pentru înşelăciuni şi furturi din locuinţă. Având în vedere situaţiile în care vrâncenii, în special persoane vârstnice din mediul rural, pot cădea victime ale unor indivizi care sub pretextul vânzării unor bunuri sau a efectuării unor lucrări casnice, au pătruns în locuinţe sustrăgând importante sume de bani,  poliţiştii au purtat discuţii cu persoanele vârstnice, fiindu-le prezentate modul de acţiune al infractorilor şi soluţii pentru prevenirea victimizării”, se mai arată în informarea poliţiştilor.

Sfaturi pentru a evita să deveniţi victime. Având în vedere metodele descrise, dar şi altele, practicate prin intermediul telefoniei mobile sau fixe, este important să ştiţi:

  1. Nu primiţi persoane străine în curtea sau locuinţa dvs. Este de preferat ca acestea să aştepte la poartă sau la uşă, timp în care acestea să fie chiar încuiate.
  2. Nu daţi informaţii legate de sumele de bani pe care le deţineţi, bijuterii, conturi sau depozite bancare, mai ales când aceste solicitări vă sunt adresate prin telefon, indiferent de persoanele care pretind a cere aceste informaţii! Foarte important! Poliţiştii şi procurorii nu cer informaţii prin telefon, vă invită într-un cadru oficial!
  3. Nu primiţi bancnote, mai ales în valută, dacă nu aveţi posibilitatea de a le verifica autenticitatea. Nu vă lăsaţi păcăliţi să schimbaţi bancnote de valori mari (100- 200- 500 lei). Acestea pot fi falsificate sau cei care vă cer să le schimbaţi urmăresc să observe unde sunt ţinuţi banii!
  4. Refuzaţi orice dialog cu persoane suspecte şi anunţaţi la 112 orice tentativă de fraudă!
  5. Nu trimiteţi bani pentru rude, persoane din familie sau cunoscuţi despre care vi se spune că ar fi suferit vreun accident sau că ar fi produs vreun accident şi au nevoie de sume pentru “a aranja”. Nu daţi bani sau nu oferiţi coduri de reîncărcare telefonică pentru pretinse premii, indiferent de cât de mare vi se spune că ar fi câştigul. Câştigurile reale se pot verifica cu uşurinţă!