RECOMANDĂRI  PREVENTIVE

FURTURI DIN ATM

 

        Modul de operare tot mai des întâlnit în ultima vreme la furturile din ATM  constă în ataşarea  unui dispozitiv cu adeziv  în zona fantei prin care sunt eliberaţi banii,  împiedicând astfel  retragerea acestora. De cele mai multe ori, persoana aflată în această situaţie  nu realizează ce se întâmplă şi părăseşte locul respectiv, pentru a-şi clarifica situaţia cu banca. În urma ei, infractorii care supraveghează zona din apropiere recuperează dispozitivul de captare cu toţi banii rezultaţi de la ultima tranzacţie.

        În cazul în care motivul neeliberării banilor este de altă natură ( fonduri insuficiente, bancomat nefuncţional, card expirat, card nefuncţional)  aceasta este afişată clar pe ecranul bancomatului.   

          Recomandăm utilizatorilor ca în cazul în care banii nu sunt restituiţi şi nu sunt afişate mesaje de genul celor menţionate mai sus, să nu părăsească zona bancomatului, să apeleze numărul de telefon afişat pe ecran, în vederea clarificării pe loc a situaţiei operaţiunii bancare nereuşite şi să sesizeze poliţia prin apelul de urgenţă 112 în cazul în care, după convorbirea cu operatorul bancar rezultă că tranzacţia s-a efectuat «în condiţii optime».

           Până la sosirea poliţiei, persoana în cauză nu trebuie să plece de lângă  bancomat şi să recomande altor utilizatori să nu-l folosească din cauza unor probleme tehnice.