BE SAFE ONLINE - Campanie  online de prevenire a traficului de persoane, consumului de droguri și a victimizării minorilor

 

            Campania BE SAFE ONLINE s-a desfășurat în perioada 23 noiembrie - 20 decembrie 2020 în rândul elevilor din învățământul preuniversitar din județul Vrancea.

 

Inițiatori și parteneri în campanie sunt Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, prin Biroul Siguranța Școlară și Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Galați și Centrul de Prevenire Evaluare și Consilere Antidrog Vrancea.

Astfel, având în vedere evoluția fenomenului infracțional și caracteristicile vieții sociale actuale, în care tinerii petrec foarte mult timp pe internet, este necesară continuarea informării constante a minorilor și tinerilor  în scopul reducerii vulnerabilităţii la traficul de persoane, consumul de droguri, bullying și creșterea gradului de siguranță online în rândul elevilor.

Ținând cont de faptul că toate demersurile de tip informare/ prevenire trebuie să fie adaptate măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-Cov2, activitățile s-au desfășurat online (informare, diseminare).

Componenta principală a campaniei presupune desfăşurarea de instruiri în mediul online cu elevi, în care au fost abordate teme referitoare la formele de manifestare ale traficului de persoane și diversele situații cu risc de victimizare pentru minori și tineri – bullying, siguranța online și efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive, transmiterea unor noțiuni de bază privind infracțiunea și răspunderea penală.

Structurile de specialitate din cadrul M.A.I. au realizat în sistem integrat, 35 de activități informativ-prevetive online, în cadrul orelor de dirigenție,  cu peste 850 beneficiari elevi și 50 cadre didactice de la mai multe unități școlare din județul  Vrancea.