04 Septembrie 2023Sursa: IPJ Vrancea

CONTINUĂ ACȚIUNILE POLIȚIȘTILOR VRÂNCENI PENTRU REDUCEREA RISCULUI RUTIER

În acest sfârșit de săptămână, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au acționat, pe principalele drumuri din județ, pentru reducerea riscului rutier, prin depistarea conducătorilor auto care încalcă regimul legal de viteză sau conduc autoturisme sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.

 

Astfel, au fost legitimate și verificate 800 de persoane, fiind controlate și aproximativ 512 autovehicule.

 

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 228 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 57000 de lei.

 

Totodată, au fost reținute 13 permise de conducere și au fost retrase 16 certificate de înmatriculare.

 

De asemenea, au fost constatate și 2 infracțiuni la regimul siguranței circulației pe drumurile publice.

            

În cadrul activităților desfășurate, conducătorilor auto le-au fost aduse la cunoștință modificările legislative în materie penală (Legea Anastasia) respectiv, în cazul conducătorului auto aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei acesta va fi condamnat la închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

 

Totodată, polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei de la Transporturi Feroviare, împreună cu reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, au desfăşurat activităţi de informare şi conştientizare cu privire la riscurile la care se expun cei care se urcă la volanul autoturismului sub influența

 

alcoolului sau a drogurilor, în trenul care circula pe ruta Focșani- Mărășești și retur, tren care circula spre mare.

 

Activități de informare au loc zilnic și în filtrele rutiere instituite, scopul acestor acțiuni fiind acela de informare a șoferilor cu privire la noile modificări ale legislației rutiere, respectiv Legea Anastasia, care prevede faptul că un conducător auto, aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, ori fără a deține permis de conducere, care provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei, va fi condamnat la închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

 

Beneficiarii acestor activități de informare sunt conducătorii auto din municipiul Focșani, ori care tranzitează localitatea, aceștia fiind sfătuiți să transmită aceste informații și rudelor sau prietenilor.

 

Exemplu : Vineri, 1 septembrie, ora 15.50, polițiștii Serviciului Rutier Vrancea au depistat un bărbat, de 31 de ani, din județul Bacău, în timp ce conducea un autoturism  pe Drumul Național 2 E85 - Focșani, sub influența alcoolului, rezultatul  alcooltestului fiind de 1,07 mg/l alcool pur în aerul expirat.  Celui în cauză i-au fost prelevate mostre biologice la o unitate medicală, în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză a fost  întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere auto sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

 

Recomandările polițiștilor:

 

Nu vă urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive ori dacă nu dețineți permis de conducere.

 

Consumul de alcool poate afecta condusul autovehiculului prin faptul ca acesta cauzeaza:

 

•           deficiențe de vedere;

•           încetinirea reflexelor;

•           reducerea concentrării și a vigilenței;

•           crearea unei stări de relaxare și somnolență, ceea ce te poate determina să adormi la volan;

 

Nu vă puneți viața în pericol urcându-vă în autovehicule conduse de persoane care nu dețin permis de conducere ori aflate sub influența alcoolului sau a drogurilor.

 

Astfel de activități vor continua și în perioada următoare pentru prevenirea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave și creșterea gradului de siguranță rutieră.